PAZAR KATEGORİLERİ
DONANIM
Sunucu: Ağ yapısında, (thin client ve dumb terminal dahil) kendine bağlı bilgisayarların veri depolama ve iletişimini yönlendiren ve bu amaca uygun tasarlanmış ortaboy ve büyükboy bilgisayarlardır. Sunucular, üzerlerinde bulundurdukları uygulama yazılımlarını da uydu bilgisayarlar üzerinden kullanıcılara sunabilirler.
Masaüstü bilgisayar ve OEM ürünleri: Merkezi işlem birimi, ana belleği, monitörü ve klavyesi olan masaüstü bilgisayarlar ile bir sistem satışından ayrı olarak yapılan bellek, işlemci, kasa, monitör, klavye, mouse, grafik kartları, ekran kartları ve I/O kartlarını içerir.
Tablet ve taşınabilir bilgisayar: Merkezi işlem birimi, ana belleği, monitörü ve klavyesi olan taşınabilir bilgisayarları ve tabletleri ifade eder.
Baskı Sistemleri: Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli ya da lazer tekniği ile baskı yapan,3D yazıcı, barkod yazıcı, fotokopi makinaları ve çok fonksiyonlu baskı sistemleri ile tarayıcıları içerir.
Veri yedekleme ve depolama donanımı: Veri yedekleme için kullanılan donanım ürünlerini içerir.
Ağ donanımı: Yerel alan ve uzak alan ağlarında kullanılan bridge, hub, router, switch vb. ürünleri, kablo ve kablolama ekipmanları ve yerel alan ve uzak alan ağlarında kullanılan telli, telsiz, optik ve başka iletim ortamlarını kılavuz olarak kullanan modem, erişim cihazları ve arabirim donanımlarını içerir.
Güvenlik Kamera donanımı: CCTV, IP kamera gibi donanımları içerir.
Bilgi Güvenliği donanımı: Ağ güvenliği donanımlarını içerir.
POS sistemleri: Satış noktası ödeme sistemleri ve müşteride kurulu banka terminallerini içerir.
Veri toplama (OT/VT) donanımı: Akıllı kart okuyucu, manyetik kart okuyucu, RFID okuyucu, barkod okuyucu, optik okuyucu ve bunların taşınabilir terminalleri içerir.
Görüntü ve ses sistemleri: Görüntü ve ses bilgisini kullanıcıya ulaştırmaya yönelik her türlü ekran ve akustik dönüştürücü ile kayıtlı veriyi okuyarak bunlara aktaran okuyucuları içerir. (Plazma ekranlar, DVD ve VCD oynatıcılar, LED veya flüoresan aydınlatmalı LCD, tümüyle LED veya OLED ve CRT ekranlar)
Telekomünikasyon alt yapı donanımı: Bir yerleşkenin dışında kalan telekomünikasyon ağlarının inşasında kullanılan her türlü aktif ve pasif alt yapı donanımını içerir.
PBX santral: Kurumsal telefon santralleri PBX olarak adlandırılmaktadır. Dahili çağrıları gelen ve giden ses çağrılarını anahtarlayan sistemleri içerir. Bir cihazın santral sayılması için yol verme işlemini devre anahtarlamalı olarak yapıyor olması gerekir.
Mobil telefon: Hücresel veya tek hücreli, gezgin tüm telefon ve aksesuarlarını içerir.
Çeşitli donanım: Faks cihazları, yazar kasa, kiosk, ATM, dijital fotoğraf makineleri, sabit telefon çizici ve IoT donanımlarını içerir.
Kesintisiz güç kaynağı: Elektronik cihazları olumsuz şebeke koşullarından koruyan ve elektrik kesintisi sırasında enerji sağlayarak sistemlerin çalışmasına imkan veren cihazları içerir.
Tüketim malzemeleri: Kartuş, toner, disket, CD vb. ürünlerden elde edilen gelirleri içerir.
YAZILIM
İşletim sistemi: Tek kullanıcılı sistemler veya ağlar üzerinde çalışan her türlü işletim sistemlerini içerir.
e-Fatura/e-Defter/e-Arşiv Yazılımı: Faturalama, arşivleme ve kanunen tutulması zorunlu olan finansal defterlerin elektronik ortamda sunulmasını sağlayan yazılımları içerir.
İnsan Kaynakları Yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan insan kaynakları yazılımını içerir.
Ofis yazılımı: İşletim sistemi üzerinde koşan ve kullanıcının temel çalışma ihtiyaçlarını yerine getirmeye yönelik uygulama yazılımını kapsar.
Veri Güvenliği Yazılımı: Ağların ve internet temelli bilgi işlemin güvenliğini sağlamaya ve sistemleri korumaya yönelik her türlü güvenlik ve şifreleme amaçlı yazılım ürünlerini, ayrıca biyometri yazılımlarını içerir.
Doküman/Arşiv yönetimi yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan dokümanların elektronik ortamda arşivlenmesini ve yönetilmesini sağlayan yazılımı içerir.
Sektörel yazılım: Finans, üretim, turizm, sağlık vb. sektörler için geliştirilen veya paket olarak satılan uygulama yazılımını içerir.
Coğrafi bilgi sistemleri yazılımı: Konuma dayalı gözlemlerle elde edilen grafik ve grafik-olmayan bilgilerin toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bütünlük içerisinde gerçekleştiren yazılım ürünlerini içerir.
CRM yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan müşteri ilişkileri yönetim yazılımını içerir.
ERP yazılımı: Geliştirilen veya paket olarak satılan kurumsal kaynak planlaması yazılımını içerir.
Mobil uygulamalar: Sunulan hizmetlerin kullanıcıya hücresel gezgin ağlar üzerinden güvenli bir biçimde ulaştırılması için ortaya konan çözümlerin yazılım kısmını içerir.
Çeşitli iş uygulamaları: Veri yedekleme, uygulama geliştirme araçları, middleware, çağrı merkezi, yönetim bilişim sistemleri ve gömülü sistem (IoT, M2M) uygulamalarının yazılım kısmını içerir.
Veritabanı yazılımı: Verinin belli bir düzende ve belli bir saklama ortamında toplanmasını, kullanıcı gereksinimlerine göre ilişkilendirilmesini, tümleştirilmesini ve buna erişimi sağlayan veritabanı teknolojisi yazılım çözümlerini içerir.
Veri ambarı/İş zekası yazılımı: İlişkili verilerin tutulduğu ve analizlerin yapıldığı yazılım ürünlerini içerir.
Sanallaştırma: İşletim sistemleri, depolama donanımları ya da ağ kaynaklarından herhangi birinin aslını kurmak yerine sanal olarak kurmaya yarayan yazılımları içermektedir.
HİZMET
Eğitim: Yazılım, işletim ve uygulama geliştirme işlevlerine yönelik hizmetlerini ifade eder.
Siber Güvenlik hizmeti: Ağların ve internet temelli bilgi işlemin güvenliğini sağlamaya ve sistemleri korumaya yönelik verilen her türlü güvenlik hizmetini içerir.
Danışmanlık: Bilgi sistemlerinde yönetim, süreç, uygulama, planlama, strateji ve teknik danışmanlık hizmetlerini içerir.
Çağrı merkezi hizmeti: Telefon ile yoğun olarak satış, satış sonrası destek, veri yönetimi ve müşteri hizmeti verilen yerlerde gelen ve giden çağrıları yönetme hizmetlerini içermektedir.
Barındırma/Yönetim Hizmeti: Donanım ve yazılım çözümlerinin yönetim ve barındırma hizmetlerini içerir.
Bulut Hizmeti: Bulut tabanlı bir platform üzerinden, altyapı, uygulama ya da depolama hizmetlerini içerir.
İnternet hizmetleri: İnternet erişim hizmetlerini içerir.
Kurulum/Bakım/Destek hizmeti: Donanım ve yazılım konusunda verilen kurulum, bakım ve destek hizmetlerini içerir.
Sabit telefon hizmeti: İşleticinin (operatör) sabit adreslere fiber optik, telli veya telsiz yöntemlerle sağladığı ulusal ve uluslararası her türlü ses hizmetlerini içerir.
Mobil telefon hizmeti: İşleticinin (operatör) gezgin hücresel iletişim kapsama alanı içerisinde telsiz yöntemlerle sağladığı ulusal ve uluslararası her türlü ses hizmetlerini içerir.
Yayın hizmeti: Platform işletimi dahil, çeşitli akan görüntü ve ses içeriklerini demetleyerek karadan telli veya telsiz (kablo tv altyapısı, uydu vb.) sayısal yöntemlerle topluma ulaştıran hizmetleri içerir.
Katma değerli mobil ve internet hizmetleri: İçerik, oyun, müzik vb. servisleri internet ve/veya mobil cihazlar üzerinden sunma hizmetini içermektedir.
Diğer dış kaynak kullanım hizmeti: Çeşitli doküman basımı, çeşitli doküman tarama, yardım masası, dışarıdan sağlanan kaynak ve hizmetleri içerir.
PLUS KATEGORİLERİ
Ar-Ge: Ar-Ge faaliyetleri sonucunda oluşturulmuş ürün veya çözümlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
IoT ve M2M: IoT ve M2M çözümlerine yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
Yapay Zeka: Yapay Zeka çözümlerine yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
Metaverse: Metaverse'e yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
Blockchain: Blockchain çözümlerine yönelik oluşturulmuş ürün veya hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
Sektörel Yazılım: *Finans ve Bankacılık sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Sigorta sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Sağlık sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Turizm sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Savunma sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Tarım sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Oyun sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Enerji sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Lojistik sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.
*Otomotiv sektörüne özel geliştirilmiş ürün ve hizmetlerden elde edilen satış gelirlerini içerir.